Död design

22 maj 2007

95-F18-8KTLS-73-DEK-050330Rydéns AB, Fredahls AB och Fonus är några av tillverkare av kistor som har försökt sig på förnyelse av sina kistor för begravningsändamål. I pressen har det uppmärksammats det med rubriker som”Designad ända ner i graven” och ”Död Design” Man tycker, som jag uppfattar det, att klåfingriga designer skall hålla fingarna borta från någoting som borde lämnas som det ”alltid” varit. 
Jag har erfarit att uppmärksamhet av det slaget skrämmer alla i en bransch som är van att verka utan att synas och är ur vissa perspektiv kontraproduktiv.
I stort sett alla kistor som tillverkas i dag är moderna industriprodukter, produktionstekniskt sett. Formgivningen representerar däremot det sena 1800-talets borgerliga stilideal, en sorts nyproducerad, utslätad, antikvarisk sarkofag med uttryck som allt färre känner sig bekväma med. Resultatet har blivit att anhöriga allt oftare väljer enklast möjliga kista och använder ett bårtäcke under begravningsceremonin. Inget fel i det, men kanske inte alltid det val man helst velat göra.
För de som vill hedra den avlidne med en kista som uttrycker omsorg och omtanke, och som formmässigt representerar den samtid då personen levde och var aktiv, finns idag finns väldigt få alternativ. Det uppfattar jag som respektlöst och nonchalant, både mot den avlidne och de anhöriga.

Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: